Fotografías

Fotografías
B. Xifré-Morros, el marxant y sus pintores, en el Reial Cercle Artístic

domingo, 12 de julio de 2015

BIOGRAFÍA

Baldomero Xifré Morros fue hijo de Teresa Morros y Baldomero Xifré, ebanista, constructor de billares y proveedor de la Casa Real, que, en una edición de la Guía de España y Portugal, publicada en 1898 por  E. Lopez Editor, consta como inventor de la "banda de goma permanente" de las mesas de billar.


Guia de España y Portugal E. Lopez 1898,pag368

Anuario Riera. 1901, pàg 2.188








Fotografies: Obrador Xifré de les taules de billar




Dos fotografías de un billar fabricado por Baldomero Xifré

..................................................

Xifré Morros, en su juventud, trabajó como periodista deportivo en diferentes publicaciones, como podemos ver en la noticia que daba el diario "El Mundo Deportivo" en 1924: "El nuevo consejo del Barceloní F. C. nos comunica que su Consejo Directivo ha quedado constituido en la forma siguiente: Presidente, D. Angel Fernández Castañé; Vicepresidente D. Rafael Escurriola Casas; Tesorero, D. Pedro Puig Gil ; Delegado-contador, D. Claudio Fernández Castañé;
 Secretario, D. Baldomero Xifré Morros; Vice-secretario, José M. Flalán Almestro; Vocales; D. Joan Fernández Castañé, D. Ramón Boronat Ràfols y D. José Alagón Bielsa. Mucho éxito les deseamos en sus destinos".

En 1916 funda, en unión del poeta Carlos Sanahuja, la revista "Flames Noves" revista d'art i de literatura


           Propaganda de " Billars  Patentats Xifré" taller del pare de Baldomer Xifré


Ref: Biblioteca de Catalunya

 Más tarde pasó al mundo de las artes escénicas, desarrollando diferentes actividades, aunque destacando su labor como escenógrafo teatral y coreógrafo de danzas populares, como el Ball de la Garba, entre otras. Asimismo, se integró en el sindicato de actores FCSTA, fue vocal del grupo de teatro  ATS (Associació de Teatre Selecte) y colaboró en el Casal Cultural Francesc Macià.(ver Teatro)
En la guerra civil formó parte del batallón republicano de la Generalitat, en la Columna Macià-Companys destinada al frente navarro-aragonés. Posteriormente, fue detenido y enviado al campo de concentración del Hospital General Mola, de San Sebastián.


   Baldomer  Xifré , acompañado de un fotógrafo sin identificar en un festival en la plaza Catalunya, 
         





Duant L'Olimpiade Popular de Barcelona, l'any 1936, va treballar a les oficines  de  recepció    als  Atletes Nacionals 




Datos referenciados en la Auditoría de Guerra 
                  ..............................................................................


1930-1939, TEMPS DE GUERRA 


                                                      Alcanyís  (15 juliol 1937)
El President Companys passant revista a les tropes republicanes, en una visita al front d'Aragó
(a la foto, darrere, Baldomer Xifré amb uniforme fosc, desfilant amb la comitiva militar i el President Companys)
Foto: Lluís Torrents 
Ref: La Columna Macià-Companys: Francesc Xavier Hernandez. David Iñigo

E R C
Actes d'Afirmacio
memoriaesquerra.cat · La Hiperenciclopèdia d'Esquerra Republicana de Catalunya · Fundació Josep Irla

Ref:  202503-280461-1-PB%20(1).pdf
Andreu Castells, Sobre la mort de Miquel Carreras i Costajussà
"Confessió de vaguetats.- Cap text d'aquesta obra com el present -tanmateix una mica al marge del tractament general que hi hem donat- m'ha estat tan punyent d'escriure. Era, però, necessari, vist que Miquel Carreras va ser la personalitat més rellevant de la intelligentsia sabadellenca del seu temps, l'única que la representà al front i l'única que hi va morir. El fat, molt car a Miquel Carreras, ha ajudat a mantenir una discreta nebulosa sobre l'execrable episodi, encara que mai com en aquest cas la part objectiva sigui tan necessària. I així els que convisqueren amb Miquel Carreras, dins la 30 Divisió de l'exèrcit de la República, a més dels tres o quatre sabadellencs amics de trinxera de Miquel Carreras (2). Altres que hi foren incorporats, sigui procedents de les lleves forcades o d'unitats dels primers temps de la guerra com la columna Macià-Companys, de l'ERC, i les unitats "Roja y Negra" i "Tierra y Libertad" (3), ambdues anarquistes, segons el mateix Miquel Carreras (4). "D'història gloriosa i unitats de xoc d'altra banda".
En aquesta unitat hi havia, entre altres, Baldormer Xifre-Morros, pagador habilitat, expert en art, que si bé no és sabadellenc, es trobava i es troba molt vinculat a l'ambient artístic de Sabadell, els oficials sabadellencs d'Estat Major, Estela i Joan Grau Panadés; també hi trobaven Llorenç Aragay Daví, Miquel Clusa, el comissari de companyia Palau i el comissari de la divisió Jaume Girabau Esteve. Però cap d'aquestes persones va aportar la dada convincent. Tanmateix, com diem, inútil."


JEFATURA DE POLICÍA.  Detenciones. Ha sido detenido el pagador de la División 30, antes Maciá-Companys, Baldomero Xifré reclamado al parecer por los jefes de la mencionada unidad. También se ha practicado la detención del soldado desertor de Bujaraloz, Luis Mañosa. La detención del primero parece será breve por no haber causas graves que la justifiquen 

web: Edición del domingo, 15 agosto 1937, página 2 - Hemeroteca - Lavanguardia.es


                                                               E R C
SIMPATIA A BALDOMER XIFRE En el Ple çelebrat darrerament per la Federació de Barcelona-Ciutat es votà, amb caràcter d'urgència, la següent moció: El Ple Comarcal, en tenlr notícia de la detenció del militant Baldomer Xifré, acordà plànyer-se'n i fer constar la seva simpatia envers aquest militant, í encarregar al Comitè Executiu de fer totes les ges- t'ions per tal d'aconseguir la seva llibertat i demostrar que es tractava d'un malentès, car la detenció anava relacionada amb l'organització d'el acte d'homenatge al President de Catalunya. Graciess a  les activissimes gestions desplegades pels representants de la Federació, especialment pel que la presideix, Miquel Guinart, el nostre amic Baldomer Xifré. cenegut militant d'Esquerra Republicana, ha estat alliberat en quedar sense efecte la detenció decretada en virtut d'un malentès sorgit arran de l'homenatge que els antics milicians de la 31 Columna Macià-companys avui Dlvisió 30ª, dedicaren al President de Catalunya. Inmediatament d'ésser alliberat Baldomer Xifré es personà al local de la Federaió per tal d'agrair l'interès que el Comitè Executiu havia demostrat a  favor de la seva persona. memoriaesquerra.cat · La Hiperenciclopèdia d'Esquerra Republicana de Catalunya · Fundació Josep Irla

 Entrega de un busto: Como estaba proyectado, hoy se efectuará la entrega del busto-retrato de Luís Companys, debido al escultor Víctor Moré. El acto se celebrará esta mañana, a las doce, aprovechando la estancia de varios soldados de la 30 división que se encuentran en  con permiso, 
Edición del jueves, 05 agosto 1937, página 1 - Hemeroteca - Lavanguardia.es

Obsequio al Presidente Companys. El próximo lunes, al mediodía, llegará del frente de Aragón el destacado elemento de las J. E. R. E. C, Baldomero Xifré, con una representación de los soldados del Ejército Popular Regular, procedentes de la antigua División Macià-Companys, que vendrán única y exclusivamente a esta ciudad con objeto de ofrendar al Presidente de Catalunya, Lluis Companys, el busto-retrato que acaba de hacerle el escultor Víctor Moré, y que han adquirido por subscripción los combatientes de Esquerra Republicana de Catalunya, que se encuentran cumpliendo con su deber en el frente de Aragón. En el acto de la entrega les acompañarán: Miguel Guinart, presidente de la Federación Comarcal de Barcelona-Ciudad; Alberto Aris, consejero del Ayuntamiento, y Juan Fernández y Castanyer, presidente del "Casal d'Esquerra Francesc Macià". Una vez hecha la entrega, los combatientes harán acto de presencia en la Conferencia ampliada de la J. E. R. E. C, que se estará celebrando, e inmediatamente regresarán al frente.
web: Edición del sábado, 17 julio 1937, página 2 - Hemeroteca - Lavanguardia.es


Fotografía del acto de la entrega del busto de Lluís Companys, obra del escultor Víctor Moré, que Baldomero Xifré y sus compañeros entregaron al Pesident de la Generalitat.
Edición del domingo, 08 agosto 1937, página 2 - Hemeroteca - Lavanguardia.es

web: Edición del sábado, 30 enero 1937, página 2 - Hemeroteca - Lavanguardia.es 


BALDOMER XIFRE ES HOMENATJAT
Ahir al vespre, a dos quarts d'onze, a l'espaiós local del Centre Català Republicà del districte quart, fou homenatjat Baldomer Xifré, pagador de la Divisió 30 al front d'Aragó.
Assistí a l'acte un considerable nombre de militants d'ERC i de la JEREC. Feren ús de la paraula durant l'acte Navarro Costabella, Canadell, Lluis Capdevila, Guinart i , finalment, l'homenatjat
memoriaesquerra.cat · La Hiperenciclopèdia d'Esquerra Republicana de Catalunya · Fundació Josep Irla

Acto de compañerismo El próximo martes, a las diez y media de la noche, será ofrecido al activo militante de las Juventudes de "Esquerra Republicana Estat Català", Baldomero Xifré, un acto de compañerismo y de afecto por su intensa labor en la organización y preparación de centurias que fueron destinadas a la antigua división Macià Companys por su actuación al servicio de la causa antifascista de Catalunya desde el puesto que ha venido ocupando de pagador de milicias de la 30 División. Se celebrará el acto en el local del «Centre Català Republicà» del distrito cuarto (Pablo Iglesias, 81) y los tickets pueden retirarse al precio de tres pesetas, en el Secretariado (Rambla de Catalunya, 32, en la «Federació Comarcal de Barcelona-Ciutat», dependencias de guerra (Rambla de Catalufia. 24) y también en todas las entidades de Barcelona pertenecientes a «Esquerra Republicana de Catalunya». 
Edición del domingo, 22 agosto 1937, página 3 - Hemeroteca - Lavanguardia.es

Un homenaje. En el Centro Catalán Republicano del distrito cuarto, se celebró un acto de homenaje y simpatía a Baldomcro Xifré, destacado militame de las Juventudes de Izquierda Republicana de Cataluña y pagador de la División 30, en el frente de Aragón. Asistieron significados elementos de E. R. C, de las J. E. R. E. C. y de otros partidos y entidades nacionalistas y de izquierda. Las adhesiones recibidas fueron muy numerosas. Después de servido un sencillo lunch, hicleron uso de la palabra Navarro Costabella, por la Federación de Barcelona (ciudad), de las J. E. R.E.C; Luis Capdevila, en nombre de los combatientes del frente de Aragón, y Miguel Guinart en representación del partido de E. R. de C. Todos pusieron de relieve la personalidad de Xifré, quien agradeció los elogios que se le dedicaron, evocó algunas emotivas escenas vividas en los campos de batalla y levantó su copa, secundado por todos los presentes, en honor de los combatientes catalanes y por la próxima victoria. Todos los discursos fueron acogidos con grandes aplausos. También fue muy aplaudida la banda de la División Macià-Companys, que ejecutó diversas composiciones musicales. 



Fotografia: Xifré-Morros, amb el fotògraf Ollé

Xifré-Morros, Ollé i altres companys a l'Hospital General Mola, de San Sebastián

Andreu Castells, Sobre la mort de Miquel Carreras i Costajussà
...............................................................

Encara que aquesta vestidura no s'ajustava al físic de cada u, tinguérem, i en dir tinguérem crec interpretar els anhels de tots, una gran alegria al veure'ns ja amb un pas més camí del front, que era el nostre objectiu. He de reconèixer sincerament que l'esperit i voluntat de tots estava encaminada a tal fi, doncs si algú de temerós hi havia entre els allistats a la Centúria "Bac de Roda", de la indicada Columna, ja havia desistit de fer-ho com a resultat d'unes paraules i d'un parlament que ens dirigí el dia abans un tal Xifré, que provinent del front, venia a fer-se càrrec de nosaltres i que abans volia posar-nos a prova.
En aquesta prova, anterior a l'entrega de l'uniforme, el tal Xifré ens reuní en un dels salons del que avui és l'Hotel Habana i era el lloc on estava instal·lada l'oficina d'allistament. Aproximadament ens hi reunírem un centener. La majoria joves, encara que n'hi havia de totes edats. Clarament ens explicà el que ens esperava, dient-nos que estàvem equivocats si creiem que anàvem a passar una temporada de camp.Ens digué que al front, encara que molts dies quiet, no hi havia cap comoditat i s'hi passava fred, gana i altres calamitats, que altres Columnes, una vegada al front, havien tingut un comportament reprovable, s'havien queixat de tot i havien obrat de forma molt molesta pels pobles on passaven, entenia ell que com a voluntaris no hi cabien les queixes. Acabà el parlament invitant als que es trobaven faltats de voluntat i no es consideraven amb suficients forces per suportar allò que exposava que sortissin de la sala. En fer aquesta invitació tots ens miràrem però ningú no sortí del local. Tornà a insistir el tal Xifré, dient-nos que ens equivocàvem en estimar el nostre valor i que amb això demostràvem la nostra covardia per manca del suficient valor per abandonar la sala. En aquest punt, i tenint en compte que encara no s'havia pres filiació a ningú, aplaçà la reunió fins a les quatre de la tarda, dient-nos que en aquest espai de temps que quedàvem lliures per passejar per Barcelona meditéssim el que voldríem fer i si no estàvem d'acord amb el que ens havia manifestat que ja no hi tornéssim.
A les quatre de la tarda el centenar de xicots que al matí ens reunírem quedà convertit en una seixantena. Així doncs quedà ben entès que aquesta seixantena érem els que teníem voluntat i estàvem disposats a tot.

Agustí Villarroya i Aubareda, Dos anys i tres mesos de la meva vida (Desembre 1936-Febrer 1939)

www.laroca.cat/arxiumemoria/obres/8-38/8-38.pdf



Ref., págs. 205-206 (referencia al fusilamiento de 12 personas, en 1939, entre ellas Lluïsa Xifré Morros,  hermana de Baldomero Xifré): 
--------------------------------------------

En la postguerra, entra en el mundo de la pintura.
(En las distintas secciones de este blog se da testimonio gráfico y escrito de las distintas  actividades que Xifré Morros llevó a cabo antes y después de la guerra civil española).





Clicar: cerca avanzada i posar:  Xifre Morros
Revista, 29/3/1958 pag 10

Clicar: cerca avançada i posar: Xifre Morros Revista, 2/5/1959, pag


                          «XLIX Festa Anyal del «Foment de les Arts Decoratives»

Esto noche se efectuará la entrega de las medallas del F.A.D. en el curso de una cena.
Esta noche en un hotel de la ciudad tendrá efecto la 49 fiesta anual del Fomento de las artes decorativas. En el curso de la cena se procederá a la entrega de medallas otorgarlas en este ocasión por el F.A.D., a las entidades y personalidades siguientes: Cercle Artístic de Sant Lluc, Comisión de Cultura del Colegio Oficial de Arquitectos de Cataluña y Baleares, Pablo Picasso, Juan Miró, Ramón Martinello, Llorens Artigas y Texidor. También se entregarán los distintivos correspondientes a los socios que celebran las bodas de plata de su ingreso en el F.A.D., entre ellos, Montserrat Barguñó, M.ª Angels Carbona, Mercé Llimona, Maria Martí, Ricard Arenys. Emili Barba, Ramón Baró, Sebastiá Bonet, Josep M.ª Bosch, Ramón Bover, Reinald Bernet, Joan Campañà, Enric Cormenzana, Baldomer Curià, Francesc Farré, Ramón Fonoll, F. García Estragués, Ramón Gascón, R. Giralt Miracle, J. Gómez García, J. Guardiola Torregrosa, Joan Herrera, Hidroeléctrica de Cataluña, S. A, Joaquim Juvanet, Antoni M.ª Lairisa, Josep Llobet, Jordi Llongueres, Pau Maciá, Josep Mainar, Francesc Mestre, Joan Oncins, Agustí Panadés. Josep Porter, Antoni Sabatés, Josep M.ª Sangenís, Rafael Solamc, Jacint Soler, Josep Oriol Sunyer, Francesc Tortosa, Carles Vendrell, Baldomer Xifré. El Consejo directivo invita a todos los socios a asistir al acto. Los tíquets pueden reservarse por por teléfono, al F.A.D., 222-29-86. 
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1968/11/19/pagina-27/34313364/pdf.html?search=medallas+fad.


Fotografia de Xavier Miserachs: Joan Miró (a l'esquerra, Baldomer Xifré),
pintant el mural efímer que va fer al Col.legi d'Arquitectes, 
a Barcelona, l'any 1969, amb motiu de l'exposició: Miro, l'Altre





Sempronio, "La Vanguardia", 1992

Sempronio, "Avui",1983


Josep M. Cadena, "El Periódico", 1992   

                   Clicar: micro-llado - Documentos de Google
                      Josep M. Lladó, "Avui", 1992

Tarjeta de visita.
Imprenta Carlos Ovejero de la Fuente

.........................................................................................


(INFORMACIÓN Y FOTOGRAFÍAS AÑADIDAS POR ALBERT TUGUES DESPUÉS DEL FALLECIMIENTO DE JUDITH XIFRÉ)








7 instantáneas de la casa de Xifré (Pasaje José LLovera nº. 3, bajos), donde vivió y soñó tener algún día su propia Galería de Arte, Xifré-Morros, cosa que fue imposible por razones económicas.




Apunte juvenil de Judith Xifré para un espacio-rincón de la casa-taller de Baldomer Xifré Morros (sobre carteles , dibujos  y esculturas de  Picasso, Josep Piqué, Jordi Serrà y Montse Torras)

Judith Xifré en casa de sus padres

Judith con su padre Baldomer Xifré-Morros

Judith con su madre Dolores Espinosa

Grabado realizado por Judith Xifré en el Conservatori de les Arts del Llibre
inspirándose en un cuadro de Matisse.

Miniatura de teatro de títeres construida por Judith

Artesanía del papel: objetos de escritorio realizados por Judith



Miniaturas para muñecas (vestidos y cortinas confeccionados por Judith)

Miniatura en madera, de Judith

Pequeño libro de artesanía de Judith Xifré, con papel hecho a mano y encuadernado con piedrecitas y cristales esculpidos por el mar y traídos por las olas hasta la playa.



Travesía a nado del puerto de Barcelona organizada por el Club Atlètic-Barceloneta.
Llegada de Judith a la meta del puerto (Fotografía Juana Furió).

Judith ensayando con el acordeón

Fotografía de Judith (anónimo)

Judith leyendo "Grafías" frente a la cárcel "La Modelo", de Barcelona, en una lectura poética reivindicativa organizada por el poeta y editor Jesús Aumatell. "Grafías", era un libro de poemas y dibujos que se imprimió en "La Modelo", creados por los internos de la misma prisión, alumnos del Taller de Encuadernación que coordinaba Judith.

Judith en el piso de la calle Regomir, con nuestro amigo el "montón de amarillo, como un poema irlandés designa a un canario.

Judith en Grecia con una compañera griega, a la que conoció haciendo auto-stop.


Judith en el balcón de casa

Primer plano de Judith


Foto: Juana Furió

Fotografía de Judith Xifré (anónimo)


1 comentario: