Fotografías

Fotografías
B. Xifré-Morros, el marxant y sus pintores, en el Reial Cercle Artístic

jueves, 9 de julio de 2015

PRUDENCI BERTRANA



Nº.1  Publicació  De l'Associació de Teatre Selecte

                                                                                  «ATS»

ATS és una revista. De casa. De Catalunya. Una excel·lent revista que es singularitza per la novetat de que no serà posada a la venda. »Ats» la fan un grup d'entusiastes que no cerquen un guany, sinó l'escalf de l'entusiasme per l'obra que es proposen. «Ats> vol dir Associació de Teatre Selecte. I la nova revista és el ressò de L'associació que es mereix tota aquesta cordialitat que cerca en els que estimen el nostre teatre autòcton i en els que es preocupen o s'interessen per les vibracions de la nostra vida de l'esperit. Saludem l'aparició de «Ats», ben desitjosos que pugui acomplir,—per bé de la nostra vida espiritual—els seus lloables propòsits. Signen en aquest primer número de «Ats», Josep Artís, J. Bernat i Duran, Prudenci Bertrana, Lluís M. Bransuela, Lluís Casamitjana, Miquel Clivillé, Francesc Curet, Claudi Fernàndez i Baldomer Xifré. La seva presentació tipogràfica és bellament reeixida. 







"La Humanitat", 29.9.1935 
Refmemoriaesquerra.cat · La Hiperenciclopèdia d'Esquerra Republicana de Catalunya · Fundació Josep Irla                                              
Baldomer Xifré  i L'Associació d'Amics del Teatre .


Entrevista "La Humanitat", 5 Octubre 1935, pàg. 2
Hem volgut constatar personalment les notícies de la temporada teatral que prepara aquesta entitat teatral i efectivament, enguany actuaran sota la direcció de Baldomer Xifré. Coneixem de temps l'amic Xifré i sabem quines són les seves ambicions, estem convençuts que té sobrades qualitats per infiltrar una bona orientació dintre l'Associació d'Amics del teatre.
Li hem preguntat quins eren els projectes i ens ha dit: Dintre aquest quadre amateur hi ha agut una ran reforma, avui compta amb elements nous i de vàlua, podrem fer coses.

-Preparo un cicle de teatre retrospectiu, presentant amb tota cura “Don Gonçal o l'orgull del gec”, “Sogra i nora, i tres sainets”, d'Emili Vilanova, aquestes comèdies aniran precedides d'unes conferències que versaran sobre la puixança del nostre teatre. Per a poder assistir a aquest cicle, que serà interessantíssim, s'obrirà un abonament, ja que aquestes sessions se celebren a la nit, en dies feiners, durant el curs d'una setmana al Teatre Escola; hi tinc una il·lusió, espero que tothom m'ajudarà a portar a terme aquest cicle de teatre retrospectiu, que pot ésser una veritable manifestació d'art.
L'Associació d'Amics del Teatre reposaran obres que reflecteixin els neguits del teatre modern. De moment, prepara “Adriana i l'amor”, de Lluís Capdevila: “Qui no és en mi” i “Viatge”, de Ramon Vinyes: “La senyoreta Oest”, de Vidal i Jové; “L'Abisme”, de Carme Montoriol; “La bola de neu”, de Carles Soldevila, i “L'obstacle”, d'Enric Lluelles.

-Recordarem Guimerà, Rossinyol, Iglésies, Apel·les Mestres i un seguit de comèdies d'ara, dels nostres au tors com és suposar. Ah..., i una traducció: “Màrius”, de Pagnol.
-?
-La meva aspiració és poder presentar a un teatre de Barcelona un gran espectacle, dirigit de cap a peus per mi, ja arribarà el dia que podré astorar la gent: confieu-hi... He acabat d'escriure una tragèdia grotesca en tres trossos titulada “Circ Eqüestre”, un dia d'aquests la llegiré a l'Associació de Teatre Selecte, i acabo d'enllestir una comèdia alegre amb el títol “Els Cornuts”; treballo, en col·laboració, amb una Opereta, l'acció de la qual passa a Viena l'any 1800. Res més, dieu sobretot que l'Associació d'Amics del teatre el dia 13 estrena al Teatre Escola “Els atropellats”, de Prudenci Bertrana.




Ref: Arxiu Històric de la Ciutat
Catàlag del fons Prudenci Bertana



ASSOCIACIÓ AMICS DEL TEATRE. Esta entidad teatral ha confeccionado para la próxima temporada un interesante calendario de funciones.
Entre ellas figura un ciclo de teatro retrospectivo, a base de las obras de los mas celebrados autores, las cuales irán precedidas de una conferencia a cargo de Baldomero Xlfré.
En el repertorio de obras seleccionadas figuran, entre otras, «Qui no és amb mi», de Ramón Vinyes;  «L'Ombra», de Ambrosio Carrión, y «Un pare de familia», de Carlos Soldevila.
También se pondrá en escena el éxito de la pasada temporada «Madame», de Luis Elias.
Este aventajado cuadro escénico tomará parte en el homenaje al patriarca de las letras catalanas Apeles Mestres, representando la comedia en tres actos «Els faritzeus».
La inauguración oficial de la temporada está fijada para el domingo, dia 13 de octubre, por la tarde, y en el Teatro Escuela con el estreno de la comedia en tres actos, original de Prudencio Bertrana, «Els atropellats»

                                                                                
Ref: Biblioteca de Catalunya

Reseña de la obra, pág. 78: El Fantasma de Montcorb, de Prudenci Bertrana
www.raco.cat/index.php/revistagirona/article/viewFile/87392/112476



I eren les quatre de matinada, ja ben clar el carrer, quan la festa s'acabava amb aclamacions al Teatre Català i eren acomiadats els meritíssims artistes que en llur romiatge a profit del teatre de la terra, a la tarda s'havien desplaçat a Vilanova i a Mataró i llavors tornaven a les seves llars en cerca del merescut repòs. Eren aquests ciutadans i bons patricis que per unes hores foren hostes il·lustres de la ciutat, els autors Prudencí Bertrana, Enric Lluelles, Florenci Cornet, Agustí Collado i J. Roié Guivernau; el dibuixant Ricard Opisso; l'escultor Víctor Morè, i els escriptors Andreu A. Artís, Baldomer Xifré i Lluís Casamitjana, que actuava de secretari. Amb ells partiren el jove actor Lluís Elies i la seva gentil esposa, les actrius senyores Fremont, Gotzens i Bidosa i l'amic els amics Antoni i Claudi Fernàndez i Josep Güell. À l'hora de tancar aquesta edició ens assabentem que el nostre Quadro Escènic de La Unió Liberal ha aconseguit col·locar-se en aquesta primera prova, en el se gon lloc de la classificació del Grup B. 


III CONCURSO DE TEATRO CATALÁN «AMATEUR; Mañana sábado, en Molins de Rey, concursará «Estudi d'Art Dramática», dirigido por don José Cariteu y Millet. Pertenece a la categoría «Excelencia», y representará: «Els qui mal no s'aturen» (impuesta) y «La Verge del Mar», de Santiago Rusiñol (libre elección). El jurado estará constituido por los señores José Artís, Andrés A. Artls, J. Bernat y Duran, Prudencio Bertrana, Miguel Clivillé, Florencio Cornet, Juan Cortés Vidal, Pompeyo Crehuet, Francisco Curet, Juan Fernández, José María Folch y Torres, Enrique Forcada, José M. Francés, Enrique Huelles, Luis Masriera, Víctor Moré, Ricardo Opisso, J. Rosquellas Alessan, Segismundo Rovira, Modesto Sabaté, Ramón Vilaró y Baldomero Xifré. Dará la conferencia, don Enrique Lluelles, y de secretario actuará don Luis M. Bransuela. 


III CONCURSO DE TEATRO CATALÁN AMATEUR Se celebrará en el «Ateneu R. Radical» (Cabañes, 33 y 35) concursará la «Tertulia Manelic» dirigida por don Salvador Capella y Amill. Pertenece a la segunda categoría de la sección «A y representará «La mecanógrafa mártir» (impuesta) y el primer acto de «Les garces» (libre elección). El jurado estará constituido por los señores J. Bernat y Duran, Prudencio Bertrana, Ambrosio Carrión, Francisco Curet, Juan Fernández, Enrique Lluelles, Víctor Moró, J. Soler Parcerisa,  Roig Guivernau, J. F. Vidal Jové y Baldomero Xifré. I>e secretario actuará Claudio Fernández y la conferencia ha sido confiad» a Enrique Lluelles.

III CONCURSO DE TEATRO CATALÁN «AMATEUR» LAS PRIMERAS SESIONES  El domingo día  a las diez y media de la noche, corresponde actúar en Manresa a la sección dramática del «Ateneu Obrer Manresa», que está dirigida por don Antonio Sala Singla. Las obras que representará son: «Els quí mai no s'aturen», de Ramón Vinyes (impuesta), y «La festa deis ocells», de Ignacio Iglesias (libre elección). El jurado que se trasladará a Manresa lo formarán los señores José Artis, J. Bernat y Duran, Florencio Cornet, Francisco Curet, Miguel Clivillé, José María Folch y Torres, Enrique Lluelles, Alberto Piera, Tomás Roig y Llop, Octavio Saltor y Baldomero Xifré. Actuará de secretario don Luis María Bransuela, y la conferencia ha sido confiada a don Florencio Cornet. Estas dos compañías pertenecen a la primera categoría de la net. sección «A» (actrices y actores «amateurs»).


Por la noche en Granoller, concursará la sección de teatro de «La Unió Liberal», dirigida por don Amador Garrell y Alsina. Pertenece a la sección «B» y representará «Montparnasse» (impuesta) y «El pinsá cec» (libre elección). El Jurado estará formado por los señores Andrés A. Artís, Prudencio Bertrana, Juan Cortés Vidal, Agustín Collado, Francisco Curet, Juan Fer Opisso, Segismundo Rovira y Baldomero Xifré. Secretario, Luis Casamitjana. La conferencia la dará don Enrique lluelles. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario